Kérésetekre leírom a receptet 🙂
A napokban kényszerpihenőn voltam. Egy kisebb nátha levert a lábamról. Nem vagyok egy nagy gyógyszerfogyasztó, orvoshoz járó, szeretem a természetes gyógymódokat. Az interneten körülnézve találtam azt a gyömbéres-citromos-mézes immunerősítőt, aminek a képét posztoltam az oldalon. Pár szóban az összetevők hatásairól:
A gyömbérről:
A gyömbér az ayurvédikus gyógyászat egyik kedvelt növénye. Kitűnő nyákoldó, fájdalomcsillapító, a légző és emésztőrendszeri betegségeknél nagy hasznunkra válik a fogyasztása. Fogyaszthatjuk frissen elrágcsálva, reszelve mézbe vagy teába keverve. Fájdalomcsillapító hatása miatt fogyaszthatjuk a torok fájdalma esetén. Támogatja, erősíti az immunrendszert emellett melegítő-izzasztó hatású így használhatjuk megfázás és influenza kezelésére
A Vata és Kapha doshát egyensúlyozza. Az emésztés tüzét növeli. Egyszerre csípős és édes. Láznál nem javasolt a használat, mert a Pitta doshát fokozza.
A citromról:
A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. Antibakteriális hatású, antioxidáns, antiallergén, csökkenti a koleszterinszintet, segít megőrizni a szív, az idegek és az izomszövetek egészségét, valamint segíti a zsírok bontását is.
A mézről:
Nagy energiatartalmú, könnyen emészthető, fertőtlenítő, tisztító hatású, csökkenti a fájdalmat, enyhíti a gyomor panaszokat, csökkenti a megfázás tüneteit (torok jáfás, köhögés, láz) és segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Mindezek mellett a méz megőrzi az eredeti növény gyógyhatásait is. Elpusztítja a baktériumokat, és növeli a szervezet ellenálló képességét.
Hogyan készült:
Fogtam egy kisebb (kb.300 ml) befőttes üveget forró vízzel jól átmostam.
Két citromot megmostam, erősen megdörzsölve a héját, majd vékony karikákra vágtam.
Egy nagyobb darab (2×4 cm) gyömbért megpucoltam, és nagyon vékony szeletekre vágtam.
Rétegezve az üvegbe dobáltam a citromot és a gyömbért, majd feltöltöttem az üveget akácmézzel. Nem töltöttem tele, mert a térfogata növekedni fog. Hűtőbe tartom két-három napig.
Majd leszűröm és továbbra is hűtve tárolom. Napi egy-két teáskanállal fogyaszthatunk belőle. Akár teába keverve is.
Egészségetekre.
Ui.: A méz vegánságáról megoszlanak a vélemények. Én nem tudok dönteni ebben a kérdésben. Vegetáriánusok viszont bátran fogyaszthatják.
Öleléssel <3
Csilla
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: