Kicsit eltűntem, elsodródtam az ünneppekkel. Kicsit az étkezésemben is, ezért én a héten végen léböjtölök. De ígértem nektek a saját fejlesztésű gluténmentes zsemléim receptjét, hát most meg is osztom veletek. Még nem tökéletes, fogok még rajta javítani, de már vállalhatónak gondolom. Az útifűmaghéjat még megpróbálom majd cserélni, ha sikerült hozni fogom az újabb receptet is.
A leglényegesebb rész ebben a receptben, a saját lisztkeverék. Mert ebben semmilyen adalékanyag nincs. Az adalékanyagokat mindenki hasznosnak és ártalmatlannak mondja, én mégsem bízom bennük. Egy-két gondolat a recepthez: amikor összekevered a felfutatott élesztőt a száraz összetevőkkel, a tészta nagyon lágynak tűnik majd, szinte csak fakanállal keverhető, de ne tegyél bele több lisztet. Hagyd állni kb 10 percet és utánna olajos kézzel gyúrhatóvá válik. Gyúrd át így jól, majd tedd meleg helyre, hogy jól megtudjon kellni. Íme:
Az én gluténmentes zsemléim
Először elkészítjük a saját lisztkeverékünket, mely hozzávalói a következők:
• 2 csésze* barna rizsliszt,
• 1 csésze finom rizsliszt,
• 1 csésze keményítő**,
• 1/4 csésze cirok liszt,
• 1/4 csésze hajdina liszt
*A csésze mérete teljesen mindegy, a lényeg, hogy mindegyik lisztnél ugyanazt a csészét használjuk
** lehet kukorica, burgonya, de akár tápióka keményítő is
Hozzávalók 4-6 zsemléhez: ***
• a fenti lisztkeverékből: 320 gr.
• 12 gr cukor,
• 6 gr só.
• 6 gr élesztő,
• 18 gr útifűmaghéj, ****
• 400 gr víz
***: a zsemlék méretétől függ, hogy hány darab jön ki belőle
Elkészítés:
A vizet a cukorral az élesztővel kicsit felfuttatjuk. A többi száraz összetevőt összekeverjük.
Miután az élesztő felfutott, hozzáöntjük a száraz összetevőkhöz,
majd egy fakanállal összedolgozzuk a tésztát.
Ez még egy nagyon lágy tészta, ezért állni kell hagyni körülbelül10 percet.
Semmiképp nem kell bele több liszt.
Utána olajos kézzel átgyúrjuk, majd kelesztjük egy órát.
Miután megkelt én 4 darabra osztom és olajos kézzel formázom.
Sütőpapíron sütjük, 180 fokon körülbelül fél órát.
Öleléssel <3
Csilla
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: