Vega-Vegan-Raw vegan

Kezdődjön a második menet…

Eltelt majdnem két hónap, így indítom újra a léböjtöt. Most két hét krumpli diétával kezdek, így mire a léböjtre sor kerül már pont meg lesz a két hónap.

Ha valaki most szeretnéd kezdeni velem, pár napra bármikor csatlakozhat. Ha viszont olyan hosszan szeretnéd csinálni, mint én akkor mindenképp keresd fel Tamasi doktort.

Íme egy kis emlékeztető a menetről:

Emese beszámolója, amiért végtelenül hálás vagyok neki <3

– FONTOS! Mielőtt belekezdesz, konzultálj a dokival!

– Következő szeánsz (csoportos kontroll): március 12.

– Krumpli indul: február 26; léböjt indul: március 5.

de:

* korábban is elkezdhető a krumpli (később ne nagyon, legyen legalább egy hét)

* később is kezdhető a lé, kb. 9-én, ha valaki gyógyszert szed és be kell álltani – ebben az esetben 12-én külön pár percet szán azokra, akiknek ez fennáll

– VITAMINOK és egyéb tápláló cuccok: a kúra ideje alatt szüneteljen a bevétele

– tök hosszú lett, de léci olvasd végig

 

 KRUMPLI DIÉTA 

– ✅mi igen: krumpli és zöldségek, fűszer, gyógytea, gyümölcstea

– ❔esetleg: ghí, vaj, hidegen sajtolt olaj, só, rizsszelet, zöld tea

–  mi nem: állati termékek (beleértve a tejtermékeket, kivéve kis vaj), hüvelyesek, gabona, magok, fekete tea, kávé, cukor

– mennyiség: amennyi tetszik 🙂

– fontos: alapos rágás, tudatos rákészülés

– mi a haszna: intenzív rostok keresztül szánkáznak a beleken, így a leveket könnyebb lesz majd kezelni

– közben ürítsd ki a hűtőd, hogy ne legyen már kísértés a léböjt alatt

 

~~ LÉBÖJT ~~

– előre gondold át, mire lesz szükséged: alapanyagok, eszközök: és szerezd be

– tartalékolj folyadékot arra az estre, ha pont nem tudsz frissen gyártani: pl. rizstej (néha), Steinberger levek, tartósítószermentes levek

– arányok: bázis a víz – kb. 1,5-2l, ebbe beleszámolható a gyógytea is + 1 l leves és gyümölcslé / zöldséglé, utóbbiak kb, 2 dl tisztán

– folyamatosan inni valamit, esetleg inni valamit, vagy ihatsz is valamit 😉

– első három napban fejfájás jelentkezhet, főleg, ha valaki kávéról próbál lejönni –> igyál többet 🙂

 

💦VÍZ💦

– milyen víz:

* ozmotikus szűrővel szűrt

* ásványvíz váltogatva: ne legyen nagy az ásványi anyag tartalma

–> nem jó: Visegrádi, Balfi

–> jó: Szentkirályi, Aquarel, Jana, stb.

* mennyi: kb. 2 l

 

TEA

– milyen:

* vízhajtó: tarackbúzagyökér, aranyvesszőfű, hibiszkusz

* izzasztó: bodzavirág, hársvirág, fűzfakéreg, legyezőfű

* csalán, gyümölcs, néha zöld, kakukkfű, orbáncfű, citromfű, menta, gyömbér

* lényeg, hogy ne terhelje a szervezetet

– néha méz mehet bele

* ha keverék: lehet, hogy némelyik az áztatást szereti, másik a főzést –> teakeverék felét meleg, de nem forró vízbe teszem, 2-3 órára vagy egész éjszakára állni hagyom, majd leszűrőm és a víz másik felével felforralom, majd a két levet összeöntöm

 

GYÜMÖLCSLÉ / ZÖLDSÉGLÉ

– 2-3-szorosára hígítani vízzel

– bizonyos dolgokra jó a tumix is, leginkább a puha gyümölcsökre, de a rozstok pont nem a kiválasztást segítik

–> centrifuga vagy prés, de bármi jó, amivel levet lehet nyerni

– ne keverjük a zöldséget és a gyümölcsöt, max alma adható a zöldséghez (vö. zöldturmix)

– magok ne kerüljenek bele (kiwi, eper, stb)

– kb. 2 dl, esetleg kicsit több, a víz helyét semmiképp ne vegye el

– ne legyen fagyasztott

– frissen készüljön

– lehet még: savanyúkáposztalé (kevés), zöld levél turmix, búzafűlé, fermentált zöldséglé

 

🍲LEVES

– mi ne legyen benne: hüvelyes, gomba, vegeta, tejszín, sűrítőanyag

– csak nagyon kevés olaj, ha muszáj, mert amúgy a felszívást segíti, de most a kiválasztásra koncentrálunk

– lehet fűszerezni

– kevés só: kb. a szokásos fele

– leturmixolható: ami amúgy is átmenne a szűrő passzírozáskor, pl. krumpli, répa, karfiol

– passzírozni: káposzta, fehérrépa, brokkoli, karalábé, paradicsom, paprika (vagy héj nélkül menjen bele utóbbi)

– állag: folyjon, mint a paradicsomlé

– melegen együk, lehetőleg ne mikróban melegítsük

 

GABONAPÉP

– gluténmentes gabonából – zab határeset, ha garantáltan gluténmentes, akkor mehet

– legjobb a rizspehely: 1:3 arányban megfőzni és lepasszírozni, megszűrni – lehet, sűrűbb, mint a leves + ízesíthető tetszés szerint: kis természetes édesítő, fahéj, ánizs, kardamom

– rizzsel ugyanez 1:4 arányban, szétfőzni a rizst

– esti órákban fogyasztjuk, kb. 1,5-2 dl (de nem muszáj)

 

~~ NAPI RUTIN ~~

– reggel 1 tk KESERŰSÓ egy pohár vízben éhgyomorra (nem kell megijedni, enyhe cucc, és kb. 24 óra alatt hat) – FONTOS bevenni, tekintve, hogy lelassul a bélmozgás, mivel nem eszünk szilárdat

– ALKALIKUS POR a nyálkahártyát ápolja: Zeo mineral / basica (?) instant (a többi nem jó, mert tejtermék van benne): de és du egy teáskanállal – de ne a leves/tea/lé után közvetlenül, mert megköti –> 1,5/1 óra legyen közte

– reggeli SZÁRAZ LEDÖRZSÖLÉS pl. dörzsi kesztyűvel –> mirigyeket szabaddá teszi

– meleg-hideg ZUHANY váltva, vége legyen hideg, meleg mehet hosszabban közte, ha a hideg nagyon nem megy, akkor legalább az alsó részünket

– OLAJOZÁS: természetes olajjal, pl. mandula, napraforgó (azt mondják, gyógyszertárban kapható), szezám

– este MÁJPAKOLÁS: melegítő palack 1/3-át telítsük jó meleg vízzel, amit még elbírunk, törölköző 1/3-ás mártsuk a vízbe –> máj tájékra tenni, rá a palack, majd a száraz –> fél óra, közben simogató masszást adhatunk a hasnak

– MOZGÁS fontos: legyen intenzív: állóképesség + erősítés (sétálgatás nem elég)

– VEZETNI az alábbiakat:

* vérnyomás (ha adekvát)

* mennyi folyadékot ittam

* széklet hányszor

* közérzet

* panaszom

* mozgás

* súly: reggeli ürítés után mérni (nem kell parázni, ha néha nem fogytál: sok tényező függvénye, pl vízvisszatartás, nőknél különösképp)

A doki honlapját itt találjátok: Dr. Tamasi

Itt pedig a léböjtölő csoportunk 🙂 

Öleléssel <3 

Csilla 

fotóforrás: pixabay

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!