Eltelt majdnem két hónap, így indítom újra a léböjtöt. Most két hét krumpli diétával kezdek, így mire a léböjtre sor kerül már pont meg lesz a két hónap.
Ha valaki most szeretnéd kezdeni velem, pár napra bármikor csatlakozhat. Ha viszont olyan hosszan szeretnéd csinálni, mint én akkor mindenképp keresd fel Tamasi doktort.
Íme egy kis emlékeztető a menetről:
Emese beszámolója, amiért végtelenül hálás vagyok neki <3
– FONTOS! Mielőtt belekezdesz, konzultálj a dokival!
– Következő szeánsz (csoportos kontroll): március 12.
– Krumpli indul: február 26; léböjt indul: március 5.
de:
* korábban is elkezdhető a krumpli (később ne nagyon, legyen legalább egy hét)
* később is kezdhető a lé, kb. 9-én, ha valaki gyógyszert szed és be kell álltani – ebben az esetben 12-én külön pár percet szán azokra, akiknek ez fennáll
– VITAMINOK és egyéb tápláló cuccok: a kúra ideje alatt szüneteljen a bevétele
– tök hosszú lett, de léci olvasd végig
KRUMPLI DIÉTA
– ✅mi igen: krumpli és zöldségek, fűszer, gyógytea, gyümölcstea
– ❔esetleg: ghí, vaj, hidegen sajtolt olaj, só, rizsszelet, zöld tea
– mi nem: állati termékek (beleértve a tejtermékeket, kivéve kis vaj), hüvelyesek, gabona, magok, fekete tea, kávé, cukor
– mennyiség: amennyi tetszik 🙂
– fontos: alapos rágás, tudatos rákészülés
– mi a haszna: intenzív rostok keresztül szánkáznak a beleken, így a leveket könnyebb lesz majd kezelni
– közben ürítsd ki a hűtőd, hogy ne legyen már kísértés a léböjt alatt
~~ LÉBÖJT ~~
– előre gondold át, mire lesz szükséged: alapanyagok, eszközök: és szerezd be
– tartalékolj folyadékot arra az estre, ha pont nem tudsz frissen gyártani: pl. rizstej (néha), Steinberger levek, tartósítószermentes levek
– arányok: bázis a víz – kb. 1,5-2l, ebbe beleszámolható a gyógytea is + 1 l leves és gyümölcslé / zöldséglé, utóbbiak kb, 2 dl tisztán
– folyamatosan inni valamit, esetleg inni valamit, vagy ihatsz is valamit 😉
– első három napban fejfájás jelentkezhet, főleg, ha valaki kávéról próbál lejönni –> igyál többet 🙂
💦VÍZ💦
– milyen víz:
* ozmotikus szűrővel szűrt
* ásványvíz váltogatva: ne legyen nagy az ásványi anyag tartalma
–> nem jó: Visegrádi, Balfi
–> jó: Szentkirályi, Aquarel, Jana, stb.
* mennyi: kb. 2 l
TEA
– milyen:
* vízhajtó: tarackbúzagyökér, aranyvesszőfű, hibiszkusz
* izzasztó: bodzavirág, hársvirág, fűzfakéreg, legyezőfű
* csalán, gyümölcs, néha zöld, kakukkfű, orbáncfű, citromfű, menta, gyömbér
* lényeg, hogy ne terhelje a szervezetet
– néha méz mehet bele
* ha keverék: lehet, hogy némelyik az áztatást szereti, másik a főzést –> teakeverék felét meleg, de nem forró vízbe teszem, 2-3 órára vagy egész éjszakára állni hagyom, majd leszűrőm és a víz másik felével felforralom, majd a két levet összeöntöm
GYÜMÖLCSLÉ / ZÖLDSÉGLÉ
– 2-3-szorosára hígítani vízzel
– bizonyos dolgokra jó a tumix is, leginkább a puha gyümölcsökre, de a rozstok pont nem a kiválasztást segítik
–> centrifuga vagy prés, de bármi jó, amivel levet lehet nyerni
– ne keverjük a zöldséget és a gyümölcsöt, max alma adható a zöldséghez (vö. zöldturmix)
– magok ne kerüljenek bele (kiwi, eper, stb)
– kb. 2 dl, esetleg kicsit több, a víz helyét semmiképp ne vegye el
– ne legyen fagyasztott
– frissen készüljön
– lehet még: savanyúkáposztalé (kevés), zöld levél turmix, búzafűlé, fermentált zöldséglé
🍲LEVES
– mi ne legyen benne: hüvelyes, gomba, vegeta, tejszín, sűrítőanyag
– csak nagyon kevés olaj, ha muszáj, mert amúgy a felszívást segíti, de most a kiválasztásra koncentrálunk
– lehet fűszerezni
– kevés só: kb. a szokásos fele
– leturmixolható: ami amúgy is átmenne a szűrő passzírozáskor, pl. krumpli, répa, karfiol
– passzírozni: káposzta, fehérrépa, brokkoli, karalábé, paradicsom, paprika (vagy héj nélkül menjen bele utóbbi)
– állag: folyjon, mint a paradicsomlé
– melegen együk, lehetőleg ne mikróban melegítsük
GABONAPÉP
– gluténmentes gabonából – zab határeset, ha garantáltan gluténmentes, akkor mehet
– legjobb a rizspehely: 1:3 arányban megfőzni és lepasszírozni, megszűrni – lehet, sűrűbb, mint a leves + ízesíthető tetszés szerint: kis természetes édesítő, fahéj, ánizs, kardamom
– rizzsel ugyanez 1:4 arányban, szétfőzni a rizst
– esti órákban fogyasztjuk, kb. 1,5-2 dl (de nem muszáj)
~~ NAPI RUTIN ~~
– reggel 1 tk KESERŰSÓ egy pohár vízben éhgyomorra (nem kell megijedni, enyhe cucc, és kb. 24 óra alatt hat) – FONTOS bevenni, tekintve, hogy lelassul a bélmozgás, mivel nem eszünk szilárdat
– ALKALIKUS POR a nyálkahártyát ápolja: Zeo mineral / basica (?) instant (a többi nem jó, mert tejtermék van benne): de és du egy teáskanállal – de ne a leves/tea/lé után közvetlenül, mert megköti –> 1,5/1 óra legyen közte
– reggeli SZÁRAZ LEDÖRZSÖLÉS pl. dörzsi kesztyűvel –> mirigyeket szabaddá teszi
– meleg-hideg ZUHANY váltva, vége legyen hideg, meleg mehet hosszabban közte, ha a hideg nagyon nem megy, akkor legalább az alsó részünket
– OLAJOZÁS: természetes olajjal, pl. mandula, napraforgó (azt mondják, gyógyszertárban kapható), szezám
– este MÁJPAKOLÁS: melegítő palack 1/3-át telítsük jó meleg vízzel, amit még elbírunk, törölköző 1/3-ás mártsuk a vízbe –> máj tájékra tenni, rá a palack, majd a száraz –> fél óra, közben simogató masszást adhatunk a hasnak
– MOZGÁS fontos: legyen intenzív: állóképesség + erősítés (sétálgatás nem elég)
– VEZETNI az alábbiakat:
* vérnyomás (ha adekvát)
* mennyi folyadékot ittam
* széklet hányszor
* közérzet
* panaszom
* mozgás
* súly: reggeli ürítés után mérni (nem kell parázni, ha néha nem fogytál: sok tényező függvénye, pl vízvisszatartás, nőknél különösképp)
A doki honlapját itt találjátok: Dr. Tamasi
Itt pedig a léböjtölő csoportunk 🙂
Öleléssel <3
Csilla
fotóforrás: pixabay
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: